فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال بیستم شماره 4 (زمستان 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/09/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مجید شاه محمدی*، حمید دهقانی، احمد یوسفی صفحات 405-416
    به منظور تجزیه اثر متقابل ژنوتیپ × محیط و تعیین میزان پایداری عملکرد و سازگاری ژنوتیپ های جو، نوزده ژنوتیپ شامل سیزده ژنوتیپ اصلاح شده داخلی (حاصل تلاقی ژنوتیپ های دریافت شده از مرکز تحقیقاتی بین المللی) و شش ژنوتیپ اصلاح شده دریافتی از مراکز تحقیقاتی بین المللی در ده مکان مختلف به مدت سه سال (1377-80) مورد ارزیابی قرار گرفت و داده های حاصل از عملکرد از طریق روش AMMI بررسی شد. نتایج حاصل نشان داد که اثر اصلی یا افزایشی ژنوتیپ و محیط و نیز اثر متقابل ضربپذیر ژنوتیپ × محیط معنی دار بود که بیانگر سازگاری ژنوتیپ ها با محیطهای خاص بود. به منظور تعیین پایداری ژنوتیپ ها در روش AMMI از سه پارامتر پایداری به نام های SIPC1، AMGE1، EV1 استفاده شد، ضمن این که جهت شناسایی ژنوتیپ های سازگار با محیط های خاص روش بای پلات به کاربرده شد. نتایج حاکی از آن بود که ژنوتیپ های Kozir،Dundy و Schulyer/L.640 با داشتن کمترین مقدار اثر متقابل پایدارترین و ژنوتیپ های K-201/3-2، Walfajre/Wl-2291 و 73-M4-30 با دارا بودن بیشترین اثر متقابل ناپایدارترین ژنوتیپ ها بودند. ژنوتیپ های Arass/cyclon، L.131//Cg/CM و C1-10143/Walfajre برای ایستگاه کرج، ژنوتیپ Vavilon برای ایستگاه میاندوآب و ژنوتیپ های"S" Kavir/BadiaوK-201/3-2 برای ایستگاه مشهد مناسب تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: جو، ژنوتیپ های، پایداری، AMMI، بای پلات
  • بهمن عبدالرحمانی* صفحات 417-428
    به منظور بررسی اثر تراکم کاشت (آرایش کاشت) بر عملکرد دانه و روغن یک رقم گلرنگ بهاره در منطقه مراغه، آزمایشی به مدت سه سال در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه به اجرا در آمد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتور فاصله بین ردیف در دو سطر 30 و 50 سانتی متر) و فاکتور فاصله بین بوته ها روی ردیف در چهار سطح 5)، 10، 15 و 20 سانتی متر) در نظر گرفته شد. نتایج آزمایش نشان داده که اثر سال به علت تغییرات شرایط آب و هوایی بر روی تعداد غوزه در بوته، تعداد دانه در غوزه و وزن هزار دانه معنی دار است. اثر فاصله بین ردیف و تعداد غوزه در بوته (در سطح احتمال %1) و اثر فاصله بین بوته ها روی ردیف بر ارتفاع بوته (در سطح احتمال %5)، ارتفاع اولین شاخه فرعی و تعداد غوزه در بوته (در سطح احتمال %1) تفاوت معنی داری نشان داد. اثر متقابل فاصله بین ردیف × فاصله بین بوته بر عملکرد دانه و درصد روغن در سطح احتمال %5 معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه از فاصله ردیف 30 سانتی متر × فاصله بوته روی ردیف 10 سانتی متر با 1219 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. این تراکم با 346 کیلوگرم روغن تولیدی در هکتار بیشترین عملکرد روغن را نیز به خود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: گلرنگ، تراکم بوته، عملکرد دانه، درصد روغن
  • رضا دریکوند*، عزت الله فرشادفر، فرهاد نظریان صفحات 429-444

    به منظور بررسی خصوصیات ژنتیکی برخی صفات در لاین های گندم نان در شرایط دیم این تحقیق اجرا گردید. شش لاین بر مبنای تلاقی دی آلل یک طرفه تلاقی داده شدند. والدین همراه نتاج نسل اول (F1) آن ها در سال 1380 در یکطرح آماری بلو ک های کامل تصادفی به سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان کاشته شدند و صفات ارتفاع بوته، زمان سنبله رفتن، زاویه برگ، لوله شدن برگ، کلروفیل فلورسنس (CHF)، طول برگ پرچم، طول ریشک، وزن بیوماس بوته، تعداد دانه در سنمبله، و شاخص برداشت سنبله اندازه گیری شدند. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه آماری، تمامی صفات به استثنای تعداد دانه در سنبله و شاخص برداشت سنبله اختلاف آماری معنی دار نشان دادند. تجزیه دی آلل بر اساس روش گریفینگ (روش 2 مدل 2) و تجزیه ژنتیکی هیمن (روش مورلی جونز) برای صفات انجام شده. ترکیب پذیری عمومی (GCA) برای همه صفات به جز کلروفیل فلورسنس و ترکیب پذیری خصوصی (SCA) برای اکثر صفات به استثنای ارتفاع بوته، طول ریشک و وزی بیوماس بوته معنی دار شد. در مجموع نتیجه گیری شد که اثر افزایشی ژن ها مبین بازده بالای انتخاب برای صفت ارتفاع بوته، اثرات افزایشی و غیر افزایشی ژن ها بیانگر کارآ بودن روش های مبتنی بر دورگ گیری و انتخاب در نسل های در حال تفکیک برای صفات زمان سنبله رفتن، لوله شدن برگ، طول برگ پرچم و طو.ل ریشک و اثرات غیر افزایشی ژن ها مبین کارآ بودن روش های مبتنی بر دورگ گیری برای صفات کلروفیل فلورسنس و زاویه برگ می باشد.

    کلیدواژگان: گندم نان، تجزیه دای آلل، پارامترهای ژنتیکی، ترکیب پذیری
  • حمید مدنی*، قربان نورمحمدی، اسلام مجیدی هروان، امیرحسین شیرانی راد، محمدرضا نادری صفحات 445-456
    این تحقیق به منظور ارزیابی تحمل به سرمای 24 رقم کلزای پاییزه و رابطه آن با عملکرد کمی و کیفی دانه در سال های زراعی 1379-80 و 1380-81 در چهار منطقه زنجان، همدان، شهرکرد و کرج به طور همزمان انجام شد. کاشت پاییزه در این چهار منطقه اقلیمی نسبتا سرد در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. رشد اولیه کلزا تا آغاز استقرار دوره سرما در هر منطقه که مصادف با مرحله چهار تا پنج برگی بوته ها بود به عنوان مرحله روزت در نظر گرفته شد. مشاهده رفتار نسبتا مشابه در رشد و نمو ارقام مختلف در مناطق مذکور نشان داد که تحمل به سرمای بوته های جوان کلزا در انتهای دوره اولیه و روزت به نحو مطلوبی با میزان روغن ذخیره شده در دانه همبستگی مستقیم و معنی دار دارد ولی عملکرد دانه با پایداری غشا سلول های طوقه که در این آزمایش به عنوان شاخص تحمل به سرما در نظر گرفته شد، همبستگی معنی داری نشان نداد. از نظر تحمل به سرما و حفظ پایداری غشا سلول های طوقه ارقام Alice وRegent× Cobra با میانگین 47.8درصد روغن دانه و ارقام Parade و Consul به ترتیب با میانگین های 4.32 و 4.1 تن در هکتار عملکرد دانه به عنوان ارقام برگزیده معرفی شدند. نتیجه نهایی به دست آمده نشان داد ارقامی که عملکرد دانه بیشتری داشتند، لزوما دارای ویژگی تحل سرما در پایداری غشا سلول های طوقه در مرحله روزت نبودند از طرف دیگر با احتمال 95 درصد، بالابودن درصد روغن دانه می تواند ناشی از ویژگی تحمل به سرما در ارقام پاییزه باشد.
    کلیدواژگان: کلزا، تحمل به سرما، پایداری غشاء سلولی طوقه، عملکرد دانه، درصد روغن
  • عزیز آفرینش*، عزت الله فرشادفر، رجب چوکان صفحات 457-473

    تنش خشکی از عواملی است که محصول ذرت را در مناطق خشک دنیا و از جمله ایران به شدت مورد تهدید قرار می دهد. اطلاع از ویژگی های ژنتیکی صفات ذرت، نحوه توارث و عکس العمل آن ها در شرایط تنش حایز اهمیت بسیاراست. برای اطلاع از این ویژگی ها تحقیق حاضر در قالب طرح در آلل کراس با استفاده ازروش دوم گریفینگ در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول اجرا گردید و روش تجزیه ژنتیکی هیمن برای تحلیل گرافیکی به کار گرفته شد. به دلیل عدم تحقق فرضیات دی آلل به روش هیمن در مورد بیشتر صفات، این تجزیه فقط بر روی صفت طول بلال انجام شد. برای این منظور از پانزده هیبرید حاصل از یک تلاقی دیآلل همراه با شش لاین خالص برای مطالعه ترکیب پذیری عمومی و خصوصی و نوع عمل ژن ها استفاده گردید. شش لاین والد به همراه نتاج F1 حاصل از آن ها درقالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو شرایط آبیاری عادی و تنش خشکی در دوره گلدهی و پر شدن دانه مقایسه گردیدند. بر اساس نتایج به دست آمده، در کنترل کلیه صفات شامل عملکرد دانه، وزن هرزار دانه، قطر بلال، طول بلال و ASI در هر دو شرایط محیطی واریانس غالبیت از اهمیت بالای برخوردار بود، لذا روش های اصلاحی مبتنی بر استخراج لاین های خالص متحمل به خشکی و سپس اعمال دو رگ گیری بین آن ها برای یافتن بهترین ترکیب، مناسب است. به طول کلی در شرایط بدون تنش غالبا واریانس های افزایشی و غالبیت به اتفاق نقش داشتند، اما در شرایط تنش از اهمیت اثر افزایشی کاسته و بر نقش اثر غالبیت، افزوده می گردید.

    کلیدواژگان: ذرت، تنش خشکی، ترکیب پذیری عمومی و خصوصی، واریانس غالبیت و افزایشی
  • علی آذری نصرآباد*، محمود بازاری صفحات 475-487
    به منظور تعیین مناسب ترین تراکم بوته بر روی عملکرد رقم سورگرم علوفه ای اسپیدفید، و دو لاین امید بخش KFS1 و MFS2، دو آزمایش جدا گانه در سال های 1379 و 1380 در ایستگاه تحقیقاتکشاورزی بیرجند در قالب طرح فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. سطوح مختلف تراکم بوته شامل 20، 25، 30، 35 و 40 بوته در متر مربع و صفات ارتفاع گیاه، تعداد کل برگ، قطر ساقه، درصد ساقه،تعداد پنجه، تعداد گره، طول میانگره، عملکرد علوفه خشک چین اول و دوم و عملکرد کل علوفه خشک اندازه گیریو ارزیابی گردیدند. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه مرکب داده ها در دو سال آزمایش، ارقام مورد آزمایش به استثنا تعداد برگ از نظر بقیه صفات تفاوت آماری معنی داری نشان دادند. رقم اسپیدفید از نظر صفات طو ل میانگره و ارتفاع گیاه، لاین KFS1 از نظر تعداد گره، قطر ساقه و درصد ساقه و لاین MFS2از نظر تعداد پنجه بیشترین میزان را دارا بودند. از نظر عملکرد علوفه خشک، لاین امید بخش KFS1 با میانگین 14.7 تن در هکتاردر چین اول، 7.81 تن در هکتار در چین دوم و 22.52 تن در هکتار تولید کل علوفه خشکبالاترین میزان عملکرد را به خود اختصاص داد. سطوح مختلف تراکم بوته تنها از نظر صفات درصد ساقه و قطر ساقه در سطح احتمال %1 تفاوت معنی دار نشان دادندبه طوری که با افزایش تراکم بوته، درصد ساقه و تا حدودی ضخامت ساقه کاهش یافت، اثر متقابل رقم × تراکم بوته در مورد عملکرد علوفه خشک چین دوم در سطح %1و عملکرد کل علوفه خشک در سطح %5 تفاوت آماری معنی داری داشتند. رقم اسپیدفید در تراکم 40 بوته در مترمربع با میانگین 8.58 تن در هکتار و لاین KFS1 در تراکم 20 بوته در مترمربع با میانگین 10.39 تن در هکتار بالاترین میزان علوفه خشک را در چین دوم تولید نمودند. از نظر عملکرد کل علوفه خشک نیز لاین KFS1 در تراکم 20 و رقم اسپیدفید در تراکم 40 بوته در متر مربع به ترتیب با میانگین 26.2 و 22.3 تن در هکتار بالاترین میزان را دارا بودند. بر اساس نتایج این تحقیق می توان تراکم 20 بوته در متر مربع را برای لاین KFS1 و تراکم 40 بوته در متر مربع را برای رقم اسپیدفید در منطقه توصیه نمود.
    کلیدواژگان: سورگوم علوفه ای، تراکم بوته، رقم
  • مسعود قدسی*، محمدرضا چایی چی، داریوش مظاهری، محمدرضا جلال کمالی صفحات 489-509
    به منظور مطالعه اثر تنش رطوبتی بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم و تعیین حساسیت مراحل نمو به تنش، آزمایشی مزرعه ای با استفاده از طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و به مدت دو سال زراعی (1379-81) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی طرق مشهد به اجرا در آمد. در کرت های اصلی، تیمارهای تنش خشکی در هفت سطح شامل D1 آبیاری کامل، D2 قطع آبیاری از یک برگی تا گل انگیزی، و در تیمارهای بعدی قطع آبیاری و جلوگیری از نفوذ بارندگی به ترتیب D3 از یک برگی تا گل انگیزی، D4 از گل انگیزی تا ابتدای طویل شدن ساقه، D5 از طویل شدن ساقه تا ظهور برگ پرچم، D6 از ظهور برگ پرچم تا گرده افشانی و D7 از گرده افشانی تا اواخر مرحله پرشدن دانه ها (خمیری نرم) و در کرت های فرعی چهار رقم گندم روشن، قدس، مرودشت و چمران قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد، اثر تنش رطوبتی بر عملکرد بیولوژیک، عملکرد و اجزای دانه، شاخص برداشت و دیگر صفات معنی دار بود. اختلافات ژنوتیپی در مورد صفات مورد نظر موجود بود. عملکرد دانه ارقام در تیمارهای D5، D6 و D7 به ترتیب 36.7، 22.8 و 45.6 درصد نسبت به تیمار D1 کاهش یافت. بین عملکرد دانه و تعداد سنبله در متر مربع، تعداد دانه در سنبله، شاخص برداشت، درصد باروری سنبله و وزن خشک سنبله در مرحله گرده افشانی همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت. بر اساس این نتایج مشخص شد که در شرایط تنش رطوبتی، عملکرد دانه عمدتا متاثر از تعداد دانه در واحد سطح می باشد. بنابراین اعمال تنش در هر مرحله از نمو گندم باعث کاهش عملکرد شده و مراحل پر شدن دانه ها (D7) و رشد سریع گندم (D5) نسبت به کمبود رطوبت بسیار حساس می باشند، هر چند اثر سو تنش در مراحل پر شدن دانه ها و طویل شدن ساقه بر عملکرد از شدت بیشتری برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: گندم نان، تنش خشکی، مراحل نمو، گل انگیزی، پرشدن دانه ها
  • آیدین حمیدی* صفحات 511-527
    به منظور بررسی تاثیر زمان برداشت و دما و مدت خشک کردن بر قوه نامیه، بنیه بذر و برخی از ویژگی های مرتبط با بذر دو رقم کلزای PF7045/91 (ساری گل) و SLM046، پژوهشی به مدت دو سال در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر به اجرا در آمد. بذرها با رطوبت های %30 ،%45 و %15 به ترتیب 229، 232 و 236 روز پس از کاشت برداشت شده و در دماهای 55، 45 و 65 درجه سانتی گراد به وسیله هوای گرم درون آون خشک گردیدند. ویژگی های نظیر درصد جوانه زنی اولیه و نهایی (قوه نامیه)، تعداد گیاهچه های عادیو غیر عادی، طول گیاهچه، وزن تر و خشک گیاهچه، شاخص بنیه گیاهچه اندازه گیری شدند. تجزیه و تحلیل مرکب داده ها مشخص نمود که درصد جوانه زنی اولیه و نهایی، متوسط جوانه زنی روزانه و طول گیاهچه تحت تاثیر اثر متقابل رقم × رطوبت بذر هنگام برداشت × سال قرار گرفته است. بیشترین درصد جوانه زنی اولیه و نهایی مربوط به بذر رقم PF7045/91 برداشت شده با %45 رطوبت 222 روز پس از کاشت و رقم SLM046 برداشت شده با %15 رطوبت 236 روز پس از کاشت بود. بذرهای رقم SLM046 برداشت شده با رطوبت %15 دارای بیشترین تعداد گیاهچه عادی و متوسط جوانه زنی روزانه بیشتر بودند. بذرهای رقم PF7045/91گیاهچه هاییبا طول، وزن تر و خشک بیشتری نسبت به بذرهای SLM046 داشتند و شاخص بنیه گیاهچه رقم PF7045/91 بیشتر از رقم SLM046 بود. بذرهای رقم PF7045/91 که با %15 رطوبت 236 روز پس از کاشت برداشت شده و با دمای 45 درجه سانتی گراد به مدت 12 ساعت خشک شده بودند، قوه نامیه بالاتری داشتند. با افزایش دما و مدت خشک کردن قوه نامیه بذرهای رقم PF7045/91 افزایش و قوه نامیه بذرهای SLM046کاهش یافت. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش مشخص گردید که بذر های رقم SLM046 که با %15 رطوبت 236 روز پس از کاشت برداشت شده و با دمای 55 درجه سانتی گراد به مدت 24 ساعت خشک شده بودند و نیز بذرهای رقم PF7045/91 که با %30 رطوبت 229 روز پس از کاشت برداشت شده و با دمای 45 درجه سانتی گراد به مدت 18 ساعت خشک شده بودند از کیفیت بالاتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: کلزا، زمان برداشت، رطوبت بذر، قوه نامیه بذر، بنیه گیاهچه
  • مرتضی نصیری*، منصور بهرامی، سید صادق حسینی ایمنی، احمد اشراقی، همت الله پیردشتی، محمدزمان نوری، حسین رحیم سروش، فاطمه توسلی لاریجانی، ترانه اسکو، رضا امانی، قاسم اعظمی، صفدر صالحی صفحات 529-535
  • حسین اکبری مقدم*، حسین رستمی، رضا خیاط، عباس جهان بین صفحات 537-541
  • حسین اکبری مقدم حسین*، حسن رستمی، غلامرضا اعتصام، شیرعلی کوه کن، غلامعلی کیخا صفحات 543-546
|
  • M. Shahmohamadi *, H. Dehghani, A. Yousefi Pages 405-416
    To analyze the genotype x environment interaction and determine the yield stability and adaptability of barley genotypes, 19 genotypes of barley including 13 Iranian and 6 international genotypes were evaluated in ten different locations during1998-2001 cropping seasons, using AMMI model. Results showed that the main additive effects of genotype and environment and multiplicative interaction effect of genotype x environment were significant that indicated specific adaptability of the genotypes with special environments. In order to identify stable and adaptable genotypes, AMMI model was used. Stability parameters used in AMMI model consisted of SIPC1, EV1 and AMGE1. In addition biplot technique was used to identify appropriate genotypes to special locations. Results showed that genotypes Kozir, Dundy and Schulyer/L.640 with the lowest interaction, and genotypes K-201/3-2, Walfajre/Wl-2291 and 73-M4-30 with the highest interaction were the most stable and unstable genotypes, respectively. Furthermore, genotypes Arass/Cyclon, L.131//Cg/CM and Cl-10143/Walfajre were more suitable for Karaj, genotype Vavilon for Miandoab and genotypes Kavir/Badia"s" and K-201l3-2 for Mashhad
    Keywords: Barley, genotypes, Stability, AMMI, biplot
  • B. Abd Alrahmani * Pages 417-428
    order to assess the effects of row and plant spacing on grain and oil yield of safflower, an experiment was conducted in Maragheh for three years (2000-2003) using a randomized complete block desing in factorial arrangement with 3 replications. The factors consisted of two row distances (30 and 50cm), and four plant distances on rows (5, 10, 15 and 20 cm), respectively. Combined analysis results showed that year effect was significant on capitulum/plant, seeds/ capitulum and 1000S.W. Row distance effect was significant on capitulum /plant. Plant distance on row effect was significant on plant height, height of primary branch and capitulum/plant. Oil content and grain yield were affected by row and plant distance interaction. The highest grain yield (1219kgha-1) and oil yield (346 kgha-1)obtained from 30 x 10 cm treatment
    Keywords: safflower, plant density, Grain yield, oil percentage
  • R. Derikvand *, E. Farshadfar, F. Nazarian Pages 429-444

    To study genetic of some characters in bread wheat lines under dryland conditions, a diallel crossing design was conducted. Six lines were crossed unilaterally in spring of 2001. In the following year, parents and F1s were evaluated in RCB design with three replications in the Agricultural Research Field of Lorestan University. Plant height, heading date, leaf angle, leaf rolling, chlorophyll fluorescence, flag leaf length, awn length, plant biomass weight, number of seed per spike and spike harvest index were measured. Analysis of variance showed significant differences for all characters except for number of seed per spike and spike harvest index. Data were analyzed by Griffing (method II and model II) and Hayman's methods (Morley and lones method). General combining ability (GCA) was significant for all characters except for chlorophyll fluorescence. Specific combining ability (SCA) was also significant for all characters except for plant height, awn length and plant biomass weight. In general, genes additive effects revealed the effectiveness of selection for plant height. Additive and non additive effects together were effective for selection in segregating population for heading date, leaf rolling, flag leaf length and awn length. Finally non-additive effects were effective for chlorophyll fluorescence and leaf angle

    Keywords: Bread wheat, diallel analysis, genetic parameters, Combining ability
  • H. Madani *, Gh Nourmohammadi, E. Majidi Heravan, A.H. Shiranirad, M.R. Naderi Pages 445-456
    Four field experiments were conducted to determin relationship between crown cell membrane stability (CCMS) and seed yield quantity and quality of winter rapeseed cultivars. Experiments were carried out in Zanjan, Hamedan, Shahrekord and Karaj simultaneous1y, in years 1998 and 1999. The treatments consisted of 24 winter rapeseed cultivars and four cold stations. A randomized complete block design with three replications was used. The influences of different low temperatures at the primary stages of rape seed life from germination to resetting stage (4-5 leaf stage) were studied by determination of crown cell membrane stability .The results showed that the cold tolerance of rosettes of some cultivars correlated significantly with oil contents of seeds, but not with seed yield. It was cleared that cultivars producing the highest seed yield had not necessarily the best crown cell membrane stability at rosette stage.
    Keywords: Repeseed, Cold tolerance, crown cell membrane stability, seed yield, Oil Percent
  • A. Afarinesh * Pages 457-473

    Drought stress is one of the factors which damage corn production in many countries and also in Iran, therefore, breeding for tolerance to drought stress has become a major focus in Iran maize program. In the present investigation, combining ability, gene action and genetic analysis of five characteristics including ear diameter, grain yield, ASI, ear length and 1000kw weight were studied in six pure lines of maize and their fifteen hybrids (twenty-one genotypes). The materials were evaluated in two different experiments using a RCBD with three replications in two environments (water stress and normal irrigation) in Safiabad Agricultural Research Center. Data were analyzed with method two and mix-model B of Griffing. Hayman method was used only for graphical and genetical analysis of ear length. Significant differences were observed among enotypes for different traits in both conditions. Based on the results, the dominance variance was responsible for controlling ear diameter, grain yield, anthesis- Silky interval, ear length and 1000kw weight in both conditions, therefore breeding procedures based on inbred lines generation and then cross between them to find the best materials would be important. Generally, in non-stress condition the additive and dominance variances were involved together, but in stress condition the dominance variance was more important than additive variance.

    Keywords: Maize, Drought Stress, General, specific combining ability, additive, dominance variance
  • A. Azari Nasrabad *, M. Bazari Pages 475-487
    To determine the effect of plant density on yield of a forage sorghum cultivar (Speedfeed) and two promising lines (MFS2 and KFSI), two separate experiments were conducted in 2001 and 2002 at Birjand Agricultural Research Station. A factorial experiment based on randomized completely block design with four replications was used. Different levels of plant density including (20,25,30,35 and 40 plants m-2)were used, and characteristics such as plant height, total leaf number, diameter of stem, stem percentage, number of tillers number of nodes, length of internode, dry forage yield in the first and second harvest and total dry forage yield were recorded. The results from combined analysis of data of two years showed that cultivars were significantly different in all traits except leaf number. The highest internode length and plant height were observed in Speedfeed, the highest nod number, stem percentage and stem diameter in KFS1, and the highest tiller number in MFS2. KFS1 line had the highest dry forage yield in the first and second harvests with yield of 14.7 ton ha-1 and 7.8 ton ha-1, respectively, and 22.52 ton ha-1 total dry forage yield. Different plant densities were significantly different at 1% probability level for stem percentage and stem diameter. Stem percentage and in some cases, stem diameter decreased with increase of density. Interaction between density and cultivar was significant for dry forage yield in the second harvest and total dry forage yield at %5 level. As Speedfeed had the highest wet forage yield in density of 40 plantsm-2 with yield of 8.5 ton ha-1, and KFSl had the highest dry forage yield in density of20 plants m-2with yield of 10.39 ton ha-1 in 2nd hervest. In density of20 plants m-2, SKFl, and in density of 40 plants m-2speedfeed had the highest total dry forage yield with means of 26.2 and 22.3 ton ha-1, respectively. According to the results, the density of 20 plants m-2is recommended for KFS1 and density of 40 plants m-2for Speedfeed.
    Keywords: forage sorghum, plant density, cultivar
  • M. Ghodsi *, M.R. Chaeichi, D. Mazaheri, M.R. Jalal Kamali Pages 489-509
    In order to study the effect of water stress on yield and yield components of bread wheat and determine the critical developmental stages under stress conditions, a field experiment was conducted in Torogh Agricultural Research Station (Mashhad, Iran) in 2000/01 and 2001/02 cropping seasons, using a split plot design based on a randomized complete block design with 3 replications. Main plots were assigned to 7 levels of water stress treatments D1, full irrigation D2, cessation of watering from one leaf stage to floral initiation, and in other treatments, cessation of watering under rain shelter D3, one leaf stage to floral initiation D4, floral initiation stage to early stem elongation D5, early stem elongation stage to emegence of flag leaf D6, emegence of flage leaf stage to anthesis D7, anthesis stage to late grain filling (soft dough). Sub-plots were assigned to four bread wheat cultivars: Roshan, Ghods, Marvdasht and Chamran. Results of combined analysis of variance showed, biological yield, grain yield, yield components, harvest index and other traits were significantly affected by water stress treatments. Under D5, D6 and D7 treatments, grain yield decreased compared to D1 by 36.7, 22.8 and 45.6%, respectively. There were also significant differences between genotypes for yield and yield components. Significant correlation coefficients were found between grain yield and number of spike per m2,number of grains per spike, harvest index, spike weight at anthesis and seed set percentage. Under water stress conditions, grain yield was more affected by number of grain per unit area. Results showed, susceptibility of developmental stages of bread wheat to water stress were different. Exposing to water stress in each developmental stages, lead to decrease in yield. Grain filling (D7) and stem elongation (D5) stages were the most critical stages under water stress conditions. The effect of water stress in early pre-anthesis (D6) and tillering (D3) stages was also considerable.
    Keywords: Bread wheat, Water stress, developmental stages, floral initiation, grain filling
  • A. Hamidi * Pages 511-527
    To study the effects of harvesting time and drying temperature and duration on seed viability, vigour and some other characteristics of two oilseed rape cultivar PF7045/91 (Sarigol) and SLM064, an experiment was conducted for two years (2000 and 2001) in Seed and Plant Improvement Institute. Seeds of both cultivars with 45%, 30% and 15% moisture contents were harvested 222, 229 and 236 days after planting and dried in air force oven at 45,55 and 65 centigrade degrees for 12, 18 and 24 hours. Some important characteristics such as primary and final germination percentages, normal and abnormal seedlings number, mean daily germination rate, seedling and primary roots length, fresh and dry seedlings weight and seedling vigour index were measured. Combined analysis of the data showed that the primary and final germination percentages, mean daily germination rate and seedling weight were affected by cultivar x seed moisture contents x year interaction. The highest pecentages of primary and final germination belonged to seeds of cultivar PF7045/91 harvested 222 days after planting with 45% moisture content, and cultivar SLM046 harvested 236 days after planting with 15%moisture content, respectively. Seeds of SLM046 cv. with 15% moisture content produced the highest number of normal seedlings and had higher mean daily germination rate. Seeds of PF7045/91 produced seedlings with higher length and dried and fresh weights compared to SLM046. Seeds of PF7045/91 harvested 236 days after planting with 15%moisture content and dried at 45oC for 12 hours had higher viability. Increase in drying temperature and duration, increased seed viability in PF7045/91. In the light of the results, seeds of SLM046 cv. harvested with 15%moisture content 236 days after planting, dried at 55oC for 24h and seeds of PF7045/91 cv. harvested with 30% moisture content 229 days after planting, dried at 45oC for 18h had the highest quality.
    Keywords: Oilseed rape, harvesting time, seed moisture content, Seed viability, seed vigour
  • M. Nassiri *, M. Bahrami, S. S. Hosseini Imeni, A. Eshraghi, H. Pirdashti, H. Rahim Soroush, F. Tavassoli Larijani, T. Oskoo, R. Amani, Gh. Azami, S. Salehi Pages 529-535

    In recent years most activities of Rice Research Institute, has been focused on introduction of high yielding as well as high quality rice cultivars. In 1994, 185 lines introduced from International Rice Research Institute (IRRI) to Rice Research Institute of Iran (RRII), were evaluated in observational and statistical experiments in RRII for two years, and eight lines were selected. These lines had better performance, morphological characteristics, early maturity and higher yield than other lines. Results of different experiments carried out during next five years, showed that line IR67015- 94-2-3, introduced later as Shafagh cultivar was more high yielding and stable in different environments of Mazandaran province compared to the other lines. This cultivar is medium in maturity with average yield of 7.7 tha-1. The best planting space for Shafagh cultivar is 20 x20 and 18 x 30 cm for traditional and machine transplanting, respectively. Based on different experiments on soil analysis and crop requirements, 115 kg N ha-1, 50 kg P2O5ha-1 and 50 kg K2O ha-1 are recommended. Results revealed that this cultivar has similar responses as Nemat and Dasht cvs to all major diseases and pests, but more tolerant to lodging. Its plant height and thousand-grain weight are around 110 cm and 25g, respectively. (Also see Tables 1 and 2 in Farsi Text).

  • H. Akbari Moghadam *, H. Rostami, Gh. Khaiati, A. Jahan Bin Pages 537-541
    Hirmand is a bread wheat cultivar derived from progenies of a cross made between Bayat cultivar and (JarxCfn -Cno/Saric 70) Jup"s" line. It is of spring habit and early maturity, 90-100 cm plant height, brown spikes and thousand kernel weight of 37gram. It is tolerant to lodging, shattering and diseases. Hirmand has hard grains of amber colour and good yield stability. All selections and evaluations was made in Zahak Agricultural Research Station in zabol. It was also studied in regional uniform yield trials in warm and dry zones Station for adaptation and yield stability (See Tables 1,2 and 3 in Farsi text).
  • H. Akbari Moghadam *, H. Rostami, G.R. Eatesam, S.A. Kohcan, G.A. Keikha Pages 543-546

    Hamoon is a new bread wheat cultivar derived from progenies of a cross made between Falat and Roshan. It is of spring habit and early maturity, 90-100 cm plant height, white spikes and thousand kernel weight of 40-45 gram. It is tolerant to lodging and environmental stresses(drought and salinity) as will as yellow rust. Hamoon has hard grains of amber colour with averae protein content of 10.5%. All selection and early evaluations, were made in Zahak Agricultural Research Station, Zabol. It was also studied in regional uniform yield trials in warm and dry zone's station for adaptation and yield stability (See Tables 1 to 4 in Farsi text).